Casa Avramide
1200

Casa Avramide

Casa Avramide

Str. Progresului, nr.32, Tulcea, Datare-1950, redeschis 2012
Tel:0240.513231

Casa Avramide - Casa Colecțiilor a fost construită la finele secolului al XIX-lea de Alexandru Avramide, un prosper întreprinzător local, proprietar de mori, ateliere, spații comerciale, a unei fabrici de cherestea, precum și a unor întinse suprafețe agricole. Alexandru Avramide șosea în orașul Tulcea pe la mijlocul sec. al XIX-lea.În jurul anului 1890, Avramide aduce doi meșteri italieni și le încredințează construcția casei amplasată în centrul orașului Tulcea, în fața Bisericii Sf. Nicolae. Considerată locuința de lux, Casa Avramide se remarca prin încăperile de la nivelul parterului bogat decorate cu stucatura pictată, plafoane pictate și prevăzute cu uși în două canate, cele două fațade principale, dintre care una cu o scară monumentală din mozaic de marmură.

După 1944, Casa Avramide, devine sediul Comitetului Democratic Grec. În data de 14 noiembrie 1949 se semnează actul de naștere al Muzeului Delta Dunării, a cărui deschidere va avea loc la 1 mai 1950. Muzeul va ocupa două camere din actuala clădire, având în patrimoniul sau 872 de obiecte și materiale complementare. În perioada 1952-1953 în cadrul imobilului a funcționat și Inspectoratul Școlar al Județului Tulcea. Anul 1957 este anul primei reorganizări a muzeului, după care, în 1959, se dă în folosință demisolul, unde se deschide o secție de arheologie și una de etnografie, ce vor funcționa până în anul 1962. La începutul anului 1964, după construirea la demisolul clădirii bazinele pentru acvariu, alături de o colecție formată din 1500 de piese biologice și un ierbar voluminos, casa funcționează în totalitate că muzeu de științe ale naturii.

Restaurarea și reabilitarea a fost finanțată din Fondurile Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Inaugurarea oficială s-a realizat în 27 septembrie 2012, iar din data de 2 octombrie 2012 este deschis publicului vizitator. Casa Avramide oferă în prezent, într-o viziune expoziționala modernă, elemente legate de istoria modernă a orașului Tulcea, povestea familiei Avramide și pune în valoare spectaculoase obiecte de patrimoniu din colecțiile Institului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea. Tot în această clădire sunt şi birourile angajaţilor, sediul ICR Tulcea, dar şi un interesant spaţiu amenajat pentru cafetărie, unde se desfăşoară activităţi culturale (concerte, expoziţii etc.)


WEB: http://www.icemtl.ro/complexul_muzeal.html; http://www.icemtl.ro/casa_avramide.html
E-mail:Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.,Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.