Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii
1200

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunarii, mun.Tulcea

Str. 14 Noiembrie nr. 1bis, Datare - 2009
Tel- 0340.105652

Conceput ca o instituție de cultură complexă - muzeu și acvariu public - Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinătate Romania-Ucraina 2004-2006. Este secție componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și a fost inaugural oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009. Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare.Într-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importanta națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanenta permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin prezența a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere expuse în diverse ipostaze și relații ecologice. Tot aici aveți posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viața lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.

Acvariul este dotat cu instalații moderne și are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, 8 specii de nevertebrate marine și 12 specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de pești și nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o premieră pentru Tulcea, și chiar pentru România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute în mijlocul unui recif, înconjurați de rechini, pești și corali cu forme și culori variate și impresionante.

Colecţia de botanică cuprinde specii de plante herboriate din Dobrogea şi Delta Dunării (mai puţin specii acvatice), atât specii comune, cât şi specii endemice, rare, ameninţate cu dispariţia (număr total de piese: 13.609). Colecţia de entomologie cuprinde specii de insecte (coleoptere, himenoptere, diptere) din Delta Dunării, Dobrogea, alte regiuni ale ţării şi exotice (număr total de piese: 21.000). Colecţia de mineralogie şi paleontologie cuprinde minerale provenite din Dobrogea, Baia Mare şi fosile de amoniţi, echinoderme, peşti, provenite din Dobrogea (număr total de piese: 1.104). Colecţia de ornitologie este alcătuită din specii de piese răpitoare de zi şi de noapte, acvatice, de stepă şi paseriforme. Colecţia cuprinde specii rare, accidentale şi ameninţate cu dispariţia. Piesele din colecţie sunt naturalizate sau sub formă de balguri (690 piese naturalizate şi 760 piese sub formă de balguri). Colecţia oologică cuprinde 320 de ponte aparţinând păsărilor răpitoare şi acvatice. Colecţia de mamifere cuprinde specii caracteristice Deltei Dunării şi Dobrogei (număr total de piese: 50). Colecţia de cranii şi sternuri, cuprinde piese sub formă de cranii de mamifere şi sternuri de păsări acvatice şi răpitoare (număr de piese 220 cranii şi 150 sternuri). Colecţia de ihtiologie (preparate umede) cuprinde specii de peşti din ihtiofauna Deltei Dunării, Marea Neagră şi a oceanului Atlantic (SE şi centru) şi Oceanul Indian (partea de vest) (număr de piese formolizate: 153). Colecţia de peşti vii, cuprinde specii autohtone răpitoare şi paşnice, dulcicole şi marine, precum şi specii dulcicole exotice originare din America Latină, America de Sud (partea nordică), Asia de Sud-Vest, Africa Centrală (peste 90 de exemplare autohtone, 17 specii şi peste 50 exemplare exotice, 28 specii).

WEB: http://www.icemtl.ro/centrul_ecoturistic.html
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.