Capidava
1200

Capidava (sat Capidava, com. Topalu, jud. Constanța)

CAPIDAVA (Capidava, com. Topalu, jud. Constanţa)

La Capidava există un Castellum cu dimensiunile de 135 x 115 m, cu o suprafaţă de cca 1.5 ha, care deservea o unitate auxiliară (cohors în epoca Principatului, respectiv vexillatio/ cuneus în epoca Dominatului, conform Notitia Dignitatum). Zidul de incintă avea 7 turnuri rectangulare, în formă de evantai şi de potcoavă. Astăzi, zidul de incintă se prezintă în condiţii de conservare bune, fiind anterior cercetat şi restaurat integral.

În interiorul cetăţii, în sectorul de est, există ansambluri de locuit (între care şi două băi private), iar în sectorul de sud a fost descoperit horreum-ul/ cazarma pentru limitanei şi comandamentul târziu (principia). În colţul de nord a fost cercetată biserica romano-bizantină.

La est de cetate au fost descoperite termele militare şi necropolele din perioada romană, romană târzie și bizantină. Aşezarea civilă este suprapusă de actualul sat Capidava.

Pe malul Dunării a fost descoperită ansa portuară, în forma unui zid gros de 2.50 m şi lung de 60 m; acesta reprezintă probabil singura instalaţie de acest gen bine păstrată pe sectorul dobrogean al limesului.

Capidava