Muzeul Carsium
1200

Muzeul Carsium

Muzeul Carsium, oraş Hârşova, jud. CT

Str. Revoluţiei nr. 27, Datare - încep. sec. XX, redeschis 2006
Tel. 0241/871.033

Muzeul de la Hârșova a fost organizat de învățătorul Vasile Cotovu, fiul lui Ioan Cotovu întemeietorul școlii de stat din oraș, în primii ani ai secolului al XX-lea, în clădirea vechii școli. Muzeul a fost rezultatul strădaniei dascălului, a copiilor și locuitorilor orașului, care au adunat de-a lungul timpului fragmente de inscripții, vase și fragmente, monede, tablouri, roci, costume populare.

La 1 mai 1904, aflată într-un voiaj pe Dunăre, Familia Regală a vizitat școală și cu acest prilej a avut loc și inaugurarea muzeului. Vasile Pârvan găsește fragmentul din inscripția de fundare a castrului (103 d.Hr.) împreună cu alte inscripții pe care le publică, iar geologul I. Simionescu, președinte al Academiei Romane semnalează o valoroasă colecție de roci. În anii primului război mondial muzeul este distrus în cea mai mare parte. în ianuarie 1921 Muzeul Regional Hârșova este redeschis în locuința proprie a fondatorului dar adevărata inaugurare se va face, după cum reiese din placă de marmură pusă cu această ocazie, la 29 mai 1926 în prezența regelui Ferdinand și a reginei Maria. După moartea lui V. Cotovu, în primii ani ai regimului comunist, soția acestuia donează Muzeului din Constantă restul exponatelor care au mai rămas, iar muzeul este desființat. Cea mai mare parte din colecții au fost însă achiziționate de diverse persoane. Piesele arheologice au fost duse la muzeul din Constantă, iar colecțiile de artă, etnografica, geologică, fotografică, sunt împrăștiate. După 1975 a fost reluată ideea reînființării muzeului de la Hârșova, odată cu sporirea cercetărilor, din așezarea neolitica-1985, în necropole, așezarea civilă ori fortificațiile antice (1987 - 1989) și mai ales după 1993, ca urmare a cantității uriașe de materiale arheologice de importanța excepțională, aceasta a devenit o necesitate imperioasă. Acțiunea de redeschidere a muzeului s-a desfășurat cu mare greutate, în 1985 a început reorganizarea muzeului în jurul unei expoziții în cadrul Casei pionierilor. Din anul 1987, ca urmare a creșterii fondului de materiale adunate, s-a organizat Expoziția arheologică a orașului, înzestrată în 1990 cu vitrine corespunzătoare, prin bunăvoința Muzeului Național de Istorie a României București, care desfășură ample lucrări de cercetare arheologică la Hârșova.

În 2000 Consiliul local pune la dispoziția Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constantă imobilul actual în scopul deschiderii muzeului. După ample lucrări de reparații și amenajări (în 2005 Ministerul Culturii și Cultelor aviza funcționarea Muzeului Carsium ca secție a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constantă), la 1 februarie 2006, Muzeul Carsium Hârşova a fost deschis publicului, iar la 23 aprilie, în același an, a avut loc ceremonia de inaugurare cu participarea Regelui Mihai și a Reginei Ana. Muzeul ilustrează, cu cele mai reprezentative descoperiri de la Hârșova și împrejurimi, dezvoltarea civilizației materiale și spirituale din spațiul dunărean, începând din neolitic și până la începutul epocii moderne. Sunt expuse piese cu valoare deosebită, unele prezentate în expoziții internaționale sau naționale, tipice culturilor neolitice (Hamangia, Gumelnita), culturii epocii metalelor, civilizației romane, romano-bizantine și medievale la Dunărea de Jos.


WEB: http://ghidulmuzeelor.cimec.ro, http://www.minac.ro
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.