Despre proiect
1200

Despre proiect


DLB
harta-th

Dezvoltarea urbană și rurală rapidă și lipsa unei strategii comune și aplicate pun în pericol patrimoniul arheologic unic din zona cursului inferior al Dunării. Monumentele și siturile arheologice din perioada romană și peisajul cultural sunt vulnerabile în fața unor presiuni antropice de asemenea anvergură.

Extinderea sitului transnațional “Frontierele Imperiului Roman” în țările de pe cursul inferior al Dunării va contribui în mod semnificativ la elaborarea unei strategii pe termen lung pentru protejarea și promovarea patrimoniului cultural in aceste zone.
Fost frontieră a imperiului Roman - Limes-ul - este considerat a fi unul din cele mai fi unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume.

Proiectul Danube Limes Brand este implementat pentru Extinderea sitului transnațional “Frontierele Imperiului Roman” în țările de pe cursul inferior al Dunării.

Rezultatele așteptate consistă în elaborarea unor documente de nominalizare pentru Lista Tentativă UNESCO și documente de nominalizare pentru unele zone pilot.

Un obiectiv secundar este dezvoltarea unei strategii de marketing pentru zonele și siturile ce urmează a fi incluse în Patrimoniul Mondial.

Proiectul va crea o rețea formată din monumente istorice de pe fosta frontieră a Imperului Roman, Limes-ul de pe cursul inferior al Dunării din Austria, Slovacia, Croația, Serbia, Ungaria, Bulgaria și România. Această rețea va constitui o arie largă de studiu analiză și diseminare a valorilor culturale și economice a acestui tip de patrimoniu cultural.

Acest proiect va stimula cooperarea în regiunea sud-est Europeană și în special între țările de pe cursul inferior al Dunării.

Impactul proiectului la nivel regional va consta în elaborarea celor mai optime soluții pentru dezvoltarea unei strategii comune care să asigure protejarea si promovarea siturilor arheologice de pe Limes și să ofere un concept de dezvoltare integrat pentru valorile culturale și economice ale zonelor de pe cursul inferior al Dunării.