Limes
1200

Despre limes

limes
Cuvântul latin Limes a fost iniţial o expresie folosită de vechii romani pentru a indica delimitarea dintre două zone, de exemplu limita dintre două păşuni. Cu toate acestea, mai mulţi autori antici au folosit această expresie pentru a defini graniţele Imperiului Roman. Istoricii actuali folosesc acest cuvânt într-un sens mai larg, pentru a descrie aspecte legate de sistemul de apărare, aspecte diplomatice, militare dar îi conferă şi semnificaţii economice, religioase ş.a.

Limes-ul Imperiului Roman, a avut cea mai mare întindere în sec. al II-lea d. Hr., având o lungime de peste 5000 km. Se întindea de la malul atlantic al Scoţiei, străbătând întreaga Europa, a atins Marea Neagră şi a continuat până la Marea Roşie, a parcurs nordul Africii, până la coasta Oceanului Atlantic.

Frontierele simbolizau puterea, ambiţia şi cultura Imperiului Roman, promovând stilul de viaţă roman pe tot cuprinsul imperiului.

Astăzi, urmele Limes-ului se găsesc sub formă de ziduri construite, şanţuri, valuri de pământ, castre, cetăţi, turnuri de semnalizare şi aşezări civile.

Structura fizică a limes-ului diferă pe tot parcursul său, de la ziduri, valuri de pământ, palisade, până la râuri, deşert şi munţi. La fel diferă şi scopul său, de-a lungul timpului, limes-ul a fost o zonă de control şi circulaţie a informaţiei, zonă de comerţ şi mişcări de populaţii precum şi zonă cu caracter defensiv.

Website: http://www.romanfrontier.eu