Muzee
1200

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, DROBETA TURNU - SEVERIN, Mehedinţi.

Str. Independenţei nr. 2, Datare - 1882.
Tel- 252.312.177.

În 1881, V. Dimitrescu publică lucrarea Muzeul Severinului în care sunt prezentate monumentele descoperite în jud. Mehedinţi, cât şi antichităţile descoperite întâmplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le strânseseră într-un singur loc. În 1912 profesorul Al. Bărcăcilă înfiinţează Muzeul Istoric al Liceului Traian. În 1926 se mută în clădirea nou construită de lângă castrul roman, clădire care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi de acum Muzeul de Istorie şi Etnografie din Turnu Severin. După 1945 muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală, având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii, cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

Expune piese din domeniile: ştiinţele naturii (faună şi floră, acvariu pentru fauna dunăreană şi peşti exotici), istorie - documente, arheologie (incluzând un lapidariu din epoca romană), numismatică, etnografie (port, ceramică, ţesături din zonă), artă plastică românească (opere de Luchian, Petraşcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Şirato, Stoenescu, Iser, Ressu). Secţia de Istorie-Arheologie este compusă din nouă săli: Preistorie - vestigiile vieţii materiale şi spirituale din cultura Schela Cladovei, Civilizaţia geto-dacică, Războaiele daco-romane, Monumente antice romane (podul de la Drobeta din anii 103 - 105), Viaţa spirituală la Drobeta, Istorie medievală, Epoca modernă, Artă feudală românească şi Epoca contemporană. Expoziţia ştiinţele naturii, inaugurată la 15 mai 1972, prezintă condiţiile fizice şi geografice ale Defileului Porţile de Fier (Sala I), flora şi fauna terestră a Defileului Porţile de Fier (Sala II), ihtiofauna dunăreană a lacului de acumulare Porţile de Fier (acvariul), flora şi fauna specifică mediului acvatic din zona Porţile de Fier (Sala III).

Expoziţia se încheie cu aspecte legate de cosmogonie, apariţia vieţii pe Pământ, dovezi paleontologice, originea şi evoluţia omului (Sala IV). Secţia de etnografie şi artă populară dispune de un patrimoniu preţios şi bogat, valoros din punct de vedere documentar. Expoziţia de bază prezintă în primul rând aspecte ale civilizaţiei rurale în Mehedinţi şi în zona Porţile de Fier. Deţine bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural naţional. Alături este castrul roman Drobeta.

WEB: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier
E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.