Situri
1200

Situri

10-limes-situri-romania

Nouă situri arheologice au trecut printr-un proces de selecţie realizat de către Institutul Naţional al Patrimoniului şi comunităţile locale pentru a face subiectul documentaţiei pentru introducerea pe Lista Tentativă UNESCO a României:

Drobeta, Sucidava, Capidava, Carsium, Troesmis, Dinogetia, Noviodunum, Aegysus şi Halmyris.

Acest sector de limes danubian presupune în egală măsură avantajul natural al marelui fluviu, dar şi cel dat de platoul moesic (ripa Thraciae), sensibil mai înalt decât câmpia de pe malul stâng al Dunării.

Toate fortificaţiile propuse pentru lista-tentativă valorifică această dublă poziţionare strategică, care conferă vizibilitate şi apărare naturală, dar şi acces lesnicios la artera fluvială.

Cetăţile urmăresc în mare măsură topografia unor vaduri/ puncte de trecere lesnicioasă a fluviului, în jurul cărora se vor dezvolta şi schimburile comerciale cu barbaricum.

Din cele prezentate mai sus reies câteva aspecte relevante pentru importanţa siturilor propuse: locuirea densă, complexă, cu suprapuneri şi distribuită cronologic pe durata unui mileniu, iar în unele cazuri chiar mai mult; poziţionare geografică privilegiată, în zone de mare vizibilitate. Toate aceste cetăţi cunosc un accelerat proces de urbanizare, constituind în epocă romană târzie şi romano-bizantină (sec. IV-VI) oraşe dinamice şi sedii episcopale ale provinciei Scythia.